Hanna Maria Viola

2015-02-05 15:09

Kategori: Allmänt

 
Glutenfria havrerutor är det senaste exprimentet från köket. Ett enkelt, snabbt och otroligt gott glutenfritt bröd. Jonathan sa att det smakade precis som vanligt bröd. Det var mjukt, luftigt och smakrikt. Jag är så himla nöjd och glad för att lyckats med ett riktigt gott bröd från grunden. Nedan följer receptet.
 
Ingredienser (1 liten brödlimpa)
25 gram jäst
2,5 dl vatten
1 msk naturell olja
1 msk ljus sirap
1 msk fiberhusk
1,5 dl glutenfria havregryn
1 tsk brödkryddor
1 tsk salt
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl krossade linfrön
3 dl krossade havregryn
Havregryn
Solroskärnor
Hela linfrön
 
Gör så här
Smula jästen i en skål och rör ut det med en liten del av vattnet, som ska vara 37 grader. Rör om tills jästen har löst upp sig helt och hållet. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, fiberhusk, 1,5 dl havregryn, brödkryddor och salt. Rör om väl, ställ undan och låt svälla i cirka 10 minuter. Krossa sedan resterande 3 dl havregryn med hjälp av en mortel, sax eller liknande. Bara fantasin kan stoppa dig. Blanda sedan ner mandelmjöl, solroskärnor och de krossade havregrynen. Arbeta samman degen otdentligt med hjälp av degkrokar på en elvisp. Häll över degen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. Låt brödet svalna något innan du skär brödet i antingen tunna skivor eller i rutor som du delar på mitten. Njut av ett gott och nybakat bröd!
 
Kommentera inlägget här: